Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bästa tipsen om banken - Del 3: Betalning

Här ska vi i vår artikelserie som berör banken och ekonomi prata om saker som handlar om betalning, t ex autogiro, problem med att betala och chargeback på sitt kreditkort. Det är lite blandade tips om saker som kan vara bra att tänka på eller som på något vis kan hjälpa dig att spara lite pengar.

Tips om banken - Betalning (Swish, autogiro, inkasso, påminnelseavgifter, e-faktura)

Lista med tips om betalning

  • Att inte betala räkningar: Något som aldrig är en bra idé är att låta bli att betala räkningar. Förutom om det skulle handla om någon typ av bluff-faktura eller något man vill bestrida givetvis. Då ska man låta bli att betala! Men i övrigt så är det ingen superbra idé att skippa att betala, för det leder bara till dåliga saker.

    Först och främst kommer det extra avgifter i form av påminnelseavgift, dröjsmålsränta och liknande. Om kravet går till Inkasso så tar de ut en avgift och om det kommer hela vägen till Kronofogden så tar även de ut avgifter, så att skulden bara ökar. Dessutom leder obetalda räkningar till betalningsanmärkningar, sämre kreditvärdighet, problem att t ex få lån, abonnemang eller hyra bostad etc.

    Tids nog hamnar man ofta i en dålig sits med lån, dålig ekonomi, skulder hos Kronofogden etc och det är då väldigt svårt att komma ur den svåra sitsen. Om det är så att du har problem med att betala av något skäl, försök då hitta lösningar. Du kan ofta få lite uppskov eller en bättre betalningsplan om du hör av dig till betalningsmottagaren, eller så kan du leta efter andra saker att spara pengar på för att få råd med de viktigaste och mest akuta räkningarna.

  • Swish: Ingen lär väl ha missat Swish, det väldigt smidiga sättet att betala. Kanske visste du inte att Swish ägs av de stora bankerna, som SEB, Swedbank (då Sparbankerna), Handelsbanken, Länsförsäkringar, Danske Bank och Nordea. Även många andra banker erbjuder idag Swish. Förutom att man kan skicka pengar omedelbart så har det också blivit allt vanligare som betalningsmetod.

    Det går fint att betala små köp på t ex torget genom att swisha pengar men det går nu också bra att betala i mataffären och liknande. Bara sätt igång Bluetooth och håll fram mobilen så kan du betala. Likaså betalar du enkelt på nätet. Mycket smidig betalningsmetod som framför allt har förenklat att köpa saker från privatpersoner, t ex begagnat.

  • Autogiro: Är du en person som är lite dålig på att betala räkningarna? Antingen att du kommer på det lite sent eller att du inte kommer ihåg dem alls? Då är nog autogiro rätt väg att gå. Då behöver du inte direkt tänka på att betala eftersom det sköts automatiskt.

    Koppla dina fakturor till autogiro så att de kan dras från ditt lönekonto och så kan du betala hyra, försäkringar, billån och alla de där återkommande räkningarna på ett riktigt smidigt sätt. Ingen risk att glömma och få onödiga och dyra påminnelseavgifter.

  • E-faktura: När man får en pappersfaktura, som många företag fortfarande verkar gilla att skicka ut som standard, så tillkommer det nästan alltid en fakturaavgift. T ex 29 kr eller liknande. Detta är kanske ok på en engångsfaktura eller något som kommer sällan men det blir mycket pengar om man får fakturor varje månad.

    För att slippa fakturaavgift kan man vanligen skaffa autogiro eller betala via e-faktura. En e-faktura är som en vanlig faktura men den kommer till din internetbank istället. Du betalar den direkt i internetbanken. Smidigt men du måste fortfarande betala manuellt! För att fixa e-faktura måste du ansöka om detta, vilket normalt går att göra inne internetbanken.

  • Betalkort på mobilen: Att betala via Swish har vi redan gått igenom. Det går att göra med mobilen, t ex i mataffären även om det är en lite nyare företeelse. Något man kan göra istället är att koppla ett betalkort till sin mobil / skapa en digital plånbok. Då kan man betala med mobilen genom att bara blippa den. Man använder sitt vanliga kort, som man har kopplat ihop med sin digitala plånbok. Det är smidigt och funkar fint i många olika affärer.

    Detta är ännu ett steg mot att samla betalningsmedel till så liten “yta” som möjligt. Först försvann mynt, sen sedlar, snart kanske kort försvinner också och bara mobilen återstår. Det är smidigt, men kan bli jobbigt om man får slut på batteri t ex. En backup-metod för betalning skadar inte att ha tillgänglig, som ett vanligt betalkort.

  • Chargeback: En chargeback (kallat återbetalning eller möjligen kortreklamation på svenska) är en metod för att dra tillbaka en betalning som är gjord med ett betalkort / kreditkort. För att kunna göra en chargeback krävs att man på något sätt anmäler till banken eller kreditkortsutgivaren att betalningen som har dragits är felaktig.

    Det kan handla om att man har blivit bedragen av en säljare, t ex att man har köpt något som man sedan inte har fått eller om varorna är felaktiga. Man måste först ha försökt lösa tvisten med säljaren och då inte lyckas. Man kan göra en chargeback upp till runt 45 dagar efter betalningen). Detta är ett sätt att få lite extra skydd mot att bli lurad.

  • Bedragare: Det finns alltid en risk att råka ut för bedragare av alla möjliga slag. Man kan bli bestulen på sin kortinformation, klicka på en bedräglig länk i ett mail, bli lurad av en bedragare som ringer och utger sig för att vara någon annan etc. Kanske blir man lurad att verifiera något med Bank-ID som sedan visar sig vara en bluff och att det leder till att man blir av med pengar.

    Det är ganska många bedragare som håller på där ute och man ska alltid vara väldigt försiktig. Var kritisk och lita inte blint på saker och ting. Klicka inte på länkar utan att kolla att de verkar autentiska osv. Om du ändå blir lurad kan du faktiskt få hjälp av banken. Du kan få pengar tillbaka i vissa lägen. Det är inte alltid så utan beror t ex på hur mycket du själv borde ha begripit, sunt förnuft och vad du vidtagit för åtgärder etc. Men det finns åtminstone en möjlighet, vilket du inte ska glömma bort.

  • Kivra: Kivra är ett smidigt sätt att få post digitalt. Istället för att det kommer ett brev i brevlådan så får du istället ett digitalt brev som hamnar i din Kivra-app i mobilen. Enkelt och smidigt. Du kan även få andra saker i Kivra som fakturor och kvitton. Du kan ha mycket nytta av en app som Kivra.

    Att kunna se sina kvitton är bra då man kan få bättre koll på hur mycket pengar man spenderar och man behöver inte undra vart kvittot tog vägen om man vill returnera något man har köpt. Fakturor går att betala direkt i appen men man ska bara se till att man inte missar att de ligger där. Om man får en faktura långt i förväg så finns det alltid en risk att man glömmer bort den.

    På så vis föredrar jag själv e-fakturor då de finns inne i internetbanken och ligger där och väntar när jag ändå ska göra någon annan betalning. De som är inne i Kivra är lite mer “hemliga”, så se till att ha ett bra system för att minnas dem.

Följ oss på Facebook